Vis meny
Feature bilde

Stolt håndverkstradisjon

Håndverk fra Romsdalen

Draktarbeidet startet opp ved Romsdalsmuseet i 1983. Da fantes det lokalt produserte varianter av romsdalsbunader på markedet for både kvinner og menn. Ansatte ved Romsdalsmuseet i første halvdel av 1900-tallet, særlig Mali Furunes, var svært sentral i dette draktarbeidet, som også dreide seg om rekonstruksjon. Den tida var preget av norskdomstenking og verken ressurser eller andre forhold la forholdene godt til rette for et faglig, kildebasert arbeid. Resultatet var populære draktvarianter som fremdeles er i bruk.

Over tid skjedde det på dette området, som på alle andre områder, endringer i tenkemåte og grunnlag for bunadsarbeidet. Fokus ble i større grad enn tidligere satt på lokale drakthistoriske kildeundersøkelser, som grunnlag for rekonstruerte drakter som folk faktisk hadde brukt.

Det var dette som var bakgrunnen for at Romsdalsmuseet tidlig på 1980-tallet på nytt engasjerte seg i dette arbeidet. Aud Aslaksen og Signy Storvik foretok da en gjennomgang av draktmaterialet som var på Romsdalsmuseet. I tillegg undersøkte de de skriftlige kildene som omhandler draktskikk fra 1700 og framover og sammenlignet det med det som fantes av bevart draktmateriale på museet. Dessuten ble det foretatt registreringer av gamle broderte linskjorter hos enkeltpersoner i hele Romsdal. Resultatet var ny kunnskap om over 100 forskjellige skjorter. Alt dette materialet var helt ukjent for de første som arbeidet med drakthistorie og er bare ett eksempel på ny kunnskap for rekonstruksjon av drakter.

Hensikten var å prøve å lage en bunad som hadde vært i bruk i Romsdal fra før 1880. Det nye nå var at museet da måtte ha tilgang til gamle draktplagg – originale kilder -  fra samme stilperiode fra samme distrikt.

Draktmaterialet museet fant var mye rikere enn først antatt, og de fant rikelig med materiale til å dokumentere hele drakter. Grunnlaget for museets arbeid, det være seg skriftlig arbeid eller bunader, er at arbeidet må bygge på historiske fakta – ikke på antagelser og andre forutinntatte synspunkt.

Resultatet har så langt blitt 4 forskjellige varianter av kvinnedrakter med vakkert broderte linskjorter, røde liv (vester) noen i rød ull, andre i kalamank, stakker/skjørt i ulike ullstoff og moiree med tilhørende broderte ull- eller silkelommer, ullkåper og cape, fargerike hodeplagg og forklær, alt toppet med tilhørende sølvsmykker og ei mannsdrakt med tilsvarende utstyr og utstyr for en kvinnebrud.

I sum: fargerike festdrakter med lokal identitet og med lokal tilhørighet og historisk forankring både når det gjelder materialer og håndverk.        

Bunad

Prosessen fra bestilling til ferdig bunad

For alle draktdelene i draktene fra Romsdal som vi lager er håndsøm en vesentlig del av arbeidet. Det tar naturlig nok noe tid å produsere en drakt basert på et slikt håndverk. Her er litt om prosessen fra du bestiller en bunad til den er ferdig levert til deg. 

Lommer og vester

Vester og lommer klippes stort sett om høsten etter at neste års konfirmanter har vært her og tatt mål. Etter klippingen skal vestene påtegnes for at man skal kunne begynne å brodere. Selve påtegningen er arbeid vi kjøper av lokal produsent som er spesialisert for dette arbeidet. Vestene merkes med ditt navn og broderes.

Skjortene klippes etter dine mål og ut fra brodering som er gjort på forhånd som vi har liggende i halvfabrikata. Vi bruker egne krefter og leier også inn for brodering lokalt. Etter dette monteres skjortene ut fra dine mål og tilpasses din armlengde. 

Stoffet til understakker trykker vi vanligvis en gang om året. Det brukes kopier av gamle trykkblokker, og alt mønster er derfor håndtrykket med tekstilfarge. Når du bestiller syes understakken etter dine mål. Understakken er foldet, og kan derfor tilpasses om du endrer størrelse gjennom livet. 

Luer lages om høsten og monteres etter tilpasning til deg. 

Skal du ha kåpe, syes som oftest i roligere tider etter 17. mai og før jul.

Etter brodering gjenstår en del arbeide med montering og ferdiggjøring - og det er vanlig at det er nå man har første prøving av "sin" bunad. 

Vestene tråkles sammen etter mål og du kalles inn for første prøving. Skjorten prøves gjerne samtidig. Vesten tilpasses og nåles inn, skjørtelengde bestemmes og tilbehør som understakk, forkle, sjal og sølv blir tatt ut.

Etter prøving blir skjørt, understakk, forkle og belte klipt og satt i produksjon. Vesten merkes og plukkes fra hverandre, evtl. justeringer foretas. Delene dampes og linforèt blir klipt etter delene. Vesten blir deretter vrangsydd og sydd sammen i sidene etter dine mål (tatt ved prøving). Til slutt syes håndsømmen, linstikninger rundt kantene, hekter til lukking settes på foran og hemper til skjørt og lomme syes på.

Skjørt, understakk, forkle blir ferdigstilt og belte og lomme blir påsatt støler og lommelås. Sjal, lue og bestilt sølv blir lagt sammen med bunaden.

Når bunaden er ferdig, kontaktes du for henting.

Ved henting lærer vi deg å ta på seg bunaden riktig. Eventuelt gjør vi små korreksjoner for at drakten skal passe deg perfekt. Og vi forteller deg om stell og lagring av bunaden, så den kan tas best mulig vare på og forhåpentligvis har flere generasjoner etter deg glede av bunaden du har anskaffet. 

Bunad